Home Trainers

 Systeem Academie

Even kennismaken!

De Systeem Academie geeft Een Taal Erbij trainingen en opleidingen in systeemtherapie. Ze is in 2020 opgericht door Petra Kruijdenberg en Tessel Zwart. 

We leerden elkaar in 2012 kennen bij trainingscentrum de Kontekst van Marleen Diekmann, Els Ydo en Ady van Doornik. Daar gaven we samen met Anouk Diekmann Een Taal Erbij cursussen. We zijn dus opgeleid door de grondleggers van Een Taal Erbij. Na veel geleerd te hebben, is het tijd onze eigen weg te gaan. En nu zijn we onze eigen Academie voor Een Taal Erbij opleidingen gestart.

Petra werkt bij Molemann in Hilversum als systeemtherapeut. Daarnaast is ze gespecialiseerd in de hechtingsgerichte systeemtherapie en Een Taal Erbij training. Tessel Zwart is psycholoog en systeemtherapeut. Daarnaast is ze in opleiding tot psychotherapeut BIG bij Van Otterloo Psychotherapie in Utrecht.

Wij delen het plezier in de systeemtherapie en in het werken met Een Taal Erbij. Verder zijn we altijd nieuwsgierig naar nieuwe inzichten of methoden. Daarom blijven we we steeds weer nieuwe trainingen ontwikkelen. Vandaar dat we ons ook zijn gaan richten op het opleiden binnen de systeemtherapie. Daarnaast brengt onze ervaring in het werken met uiteenlopende doelgroepen altijd nieuwe ideeën. En die combineren prachtig met Een Taal Erbij.

Onze wens is om het originele gedachtegoed aan volgende generaties door te blijven geven. En dat te bijven combineren met steeds creatieve nieuwe inhoud. Daarom hebben we de Systeem Academie opgericht. 

We zijn schatplichtig aan Marleen Diekmann, de grondlegger van de methodiek. Daarnaast zijn we schatplichtig aan Els Ydo. We zijn dankbaar dat ze ons heeft opgeleid en ons nog altijd steunt en adviseert. En ook Ady van Doornik zijn we dankbaar voor onze opleiding in Een Taal Erbij

Een Taal Erbij is van oorsprong een contextuele methodiek met Duplo-poppetjes en ander materiaal. Wij passen het echter ook veel toe in het systemisch werken met relaties en gezinnen. Hulpverleners gebruiken het als ondersteuning aan hun gesprek. Omdat de Duplo-poppetjes visualiseren en weer overzicht geven.

Ten slotte leidt het materiaal ook tot een gelijkwaardig gesprek. Immers, je kijkt en zoekt samen naar een mooie opstelling. 

Taal Erbij training aan de Systeem Academie

Petra Kruijdenberg (1963)

Petra Kruijdenberg (1963)

“De weg van je hoofd naar je hart brengt je in het hier en nu. Met hulp van Een Taal Erbij begeleid ik je een stukje op die weg.”

Petra Kruijdenberg (1963)

Als familie/systeemtherapeut werk ik sinds 2004 bij Molemann Mental Health, een GGZ behandelcentrum in Hilversum in een fijn team van professionals. Daarnaast geef ik trainingen en workshops aan GGZ- en jeugdinstellingen in het land en ben ik als cursus docent betrokken bij diverse onderwijsinstellingen. Mijn expertise ligt op het gebied van gezinnen, trauma, hechting, en autonomieproblematiek. Specialisatiegebieden zijn de hechtingsgerichte therapieën als Attachment Focused Family Therapy (DDP), de Attachment Based Family Therapy (ABFT) en de EFT. Ik sta als practicioner i.o onder supervisie van Dan Hughes (DDP) en Susan Levy (ABFT). En in mijn werk gaat het koffertje met poppetjes altijd met me mee. Zowel het hechtingsgerichte werken als het werken met poppetjes zijn onmisbaar geworden voor mij zowel als docent als therapeut.  Vanaf 2010 combineer ik mijn werk als systeemtherapeut met deze geweldige visualisatie methode en ik vind het om vele redenen van grote waarde om dit aan collega-professionals over te dragen.  

De combinatie van het hechtings- of emotie gerichte systeemdenken en Een Taal Erbij training is uniek omdat het niet alleen het aanleren is van een methodiek, de cursist krijgt veel meer dan dat. Je leert door het oefenen onder meer je eigen hechtingsgeschiedenis en daardoor ook je eigen binnenwereld beter kennen. Wat wat grote meerwaarde kan zijn in het werk als therapeut. En dat zijn vaak bijzondere en unieke ervaringen om mensen mee te geven.

Ik sta geregistreerd als supervisor, leertherapeut en opleider NVRG onder lidnummer 2091. EFT lidnr 3753. Als docent ben ik CRKBO gecertificeerd. 

LinkedIn E-mail

“De weg van je hoofd naar je hart brengt je in het hier en nu. Met hulp van Een Taal Erbij begeleid ik je een stukje op die weg.”

Tessel Zwart (1971)

Tessel Zwart (1971)

“Een Taal Erbij werkt voor mij als een extra taal naar het gevoel”

Tessel Zwart (1971)

Ik ben systeemtherapeut en psycholoog i.o. tot psychotherapeut BIG. Ik werk met volwassenen en stellen in een psychotherapiepraktijk voor de specialistische GGZ in Utrecht. Thema’s als identiteitsontwikkeling, relatieproblemen, rouw, trauma, problemen rondom werk en opleiding kom ik veel tegen in mijn werk. In mijn werk kijk ik het breder dan naar alleen naar de klacht zelf, omdat de levensomstandigheden en belangrijke anderen om de mens heen (gezin, relaties, werk of opleiding) een grote rol spelen bij het ontstaan van klachten en bij het vinden van oplossingen.

Ik geef Een Taal Erbij cursussen om mijn plezier in het werk met de poppetjes over te brengen. Het biedt mij als behandelaar extra middelen en taal, om contact met mijn gesprekspartner(s) te maken. Als dochter van één van de grondleggers van Een Taal Erbij, Els Ydo, zijn de poppetjes voor mij dan ook echt een contextueel erfgoed.

Ik ben lid van de NVRG, de EFT, de VGCT en de NVP.

LinkedIn E-mail

“Een Taal Erbij werkt voor mij als een extra taal naar het gevoel”

Gastdocent Elien van Oostendorp

Gastdocent Elien van Oostendorp

“”

Gastdocent Elien van Oostendorp

Ik werk als gezinstherapeut bij MoleMann in Hilversum, waar mensen van alle leeftijden welkom zijn en ze niet hoeven verkassen als ze 18 worden. Wij zetten ons in om gezinnen/dierbaren te helpen bij elkaar terecht te kunnen en onderlinge problemen op te lossen, zodat de band sterker wordt en het systeem zelf met tegenslag kan omgaan. De meeste gezinnen die ik spreek, komen met hun kind bij ons omdat het kind vastloopt, op school of thuis, met stemming of gedrag. Ik vind het belangrijk dat iedereen bij mij zijn verhaal kan vertellen, dat ik hen allemaal kan begrijpen en helpen zichzelf begrijpelijk te maken.  Ik werk vanuit een emotiegerichte visie, en help mensen hun emoties te verkennen en met elkaar te delen.

Daarnaast geef ik les en supervisie in systeemtherapie en ben ik beschikbaar voor consultaties. Bij het lesgeven vind ik het ook belangrijk dat de sfeer veilig, laagdrempelig is. Niet alleen omdat je als cursist dan het meeste kan opsteken van dit mooie vak, maar ook omdat ik vind dat we als therapeut een zo veilig mogelijke sfeer voor onze cliënten moeten scheppen waarin men zich uitgenodigd voelt om zijn verhaal te doen, ook het niet-vertelbare, onzichtbare verhaal.

Ik ben gz-psycholoog BIG, gecertificeerd  EFT en DDP therapeut (ook wel Attachment Focused Family Therapy van Dan Hughes genoemd) en in opleiding tot ABFT (Attachment Focused Family Therapy) therapeut. Ik werk veel met Een Taal Erbij en ik combineer deze elementen om gezinnen uit onderlinge verwijdering en uit langdurige hulpverlening te helpen.

LinkedIn E-mail

“”